LIVET ENLIGT MYNTA

Alla inlägg under september 2008

Av Mynta - 8 september 2008 14:59


...och liiite till!


Supersnälla Supermamman tipsade om ett recept som innehöll bl a kantareller & renskav. Trodde inte det gick att få tag på renkött här nere i Skåne - men se, det gjorde det:



- Kolla, Susanne!

Men Skånemejerier gör ingen kantarell & champinjon-Creme Fraiche, tydligen.   

Här finns bara fyllevarianten (!?) med cognac & kantarell.

Köpte därför en Creme Bonjour också, för säkerhets skull - den innehöll karljohansvamp & champinjon...ska bli spännande att prova ett nytt recept i afton! TACK, Susanne!

Av Mynta - 7 september 2008 10:50


Upprörda läsare har hört av sig och menat att det faktiskt finns SEX

kantareller på bilden i föregående inlägg.


Jag ber om ursäkt för detta (dom var ju så många och låg liksom huller om buller när jag skulle räkna dom) och upprepar således frågan:


- Någon som har ett recept innehållandes SEX kantareller?

Av Mynta - 6 september 2008 21:18


...ändå dör man...

(Varför sa jag så? Vet inte.)


Nåja; välkomna till Myntas Mathörna (harkel, host).

Ibland råder en enorm idétorka gällande det dagliga middagsvalet.

Vad ska vi äta? NÄR ska vi äta? (Ofta svårt att samla hela familjen vid bordet vid samma tidpunkt - alla har olika saker på gång hela tiden...).


Tänkte dela med mig av ett middagstips som blivit en stående favorit här hemma. Syrran kommer att gapskratta om hon läser detta inlägg - tillfällena har varit många då vi hörts av via telefon och bl a frågat varandra vad för middag som lagats i respektive hushåll den dagen. (För att få lite mattips, liksom...) "Pestokyckling" är ett svar som vi erhållit av varandra ofta. Mycket ofta. Jag tror hennes familj hunnit tröttna på receptet vid det här laget. Här hemma håller det ännu - bara vi ser till att de blir lite längre mellan gångerna...


 Såhär gör man (beräknat till 4 - 6 personer):



 Skär eller klipp ett kilo kycklingfiléer i mindre bitar och lägg i smord ugnsform. Salta & peppra.


Blanda följande:


1 burk Pesto, 1 stor burk fet Creme Fraiche, pressad vitlök efter behag.

Smaka av med salt & peppar.



Bred Pestoröran över kycklingfiléerna. Strö över en hel påse riven Parmesan.


In i 200 grader varm ugn i ca 35 - 40 minuter.


Servera tillsammans med grön & vit Tagliatelle samt tomatsallad:




...sedan var det ju liksom meningen att nästa bild skulle bli en aptitretande sak med den nylagade middagsrätten - men det sket sig.

Vi var så hungriga så jag glömde!!

Fick ta en bild av resterna som blev till lunch istället, dagen efter:



Tur man inte hade tänkt bli kokboksförfattare.

Hade fått bli bara recept utan bilder i så fall.

Alldeles för matglad för att vänta på att få hugga in...


På tal om mat (är just nu inne i en VÄLDIGT matglad period - suck);

Vi har hittat en favorit-köpemüsli; nämligen denna:



Rekommenderas om man nu inte hinner eller har lust att göra sin egen!


Ett tips till, sedan ska jag sluta. Har bara kommit på hur mycket valet av en annan sorts matolja kan göra. Stekte laxfiléerna häromdagen i citronolivolja, istället för den vanliga olivoljan. Succé!!

Och så mycket det gör för smaken på t ex ruccolasalladen om man ringlar över citronolivolja istället för vanlig olivolja!!



Vänligen bortse från den pinsamma etiketten - jag köpte den inte för  Herr Strömbergs skull - utan detta visade sig vara den billigaste varianten...


Måste bara säga också, att maken, bullterriern & jag gav oss ut i skogen på en liten svamputflykt idag. Solen sken och livet var härligt.

Detta blev skörden:



Nu ska vi se, vänta; eeen, tvvå, trrre - vänta; TYST!, fyyyyra och...FEM!!


Wow.


Har någon ett recept som innehåller fem kantareller?

Skrik nu inte alla på en gång...

Av Mynta - 6 september 2008 00:24


...eller kan man kanske kalla mig för en "serial shopper"??

Hade ett par ärenden i Malmö idag, och såg till att hamna i en av mina

favoritbutiker där -  Søstrene Grene.


Kom ut ur affären med följande (ja, jag betalade först!!):



En styck "evighetsmatkasse", samt:



...en styck plåtburk.


Hur kan det bli så två dagar i rad? Måste nog ställa om radarn.


Nyburken fick i alla fall genast sälla sig till gårdagsburken:



Är de inte söta, så säg??


Tänker inte handla något imorgon - jag lovar!

Av Mynta - 4 september 2008 19:39


Har haft en ledig dag idag, och då passade jag på att ta mig till en av de "stående" loppisarna som finns i bygden. Min loppisnäsa var kritisk idag - hittade bara två prylar som talade till mig:



Ett brickband med blå äpplen:



Samt en kakburk med härliga färger:



Kakburken blev en knappburk (den förra hade blivit alldeles för liten!!):



...sedan fick den stå på hyllan och trängas ovanför hobbybordet:



...och där passade den ju riktigt bra, eller hur?


Brickbandet hängdes upp med en gång:



...köpte också en ny "evighetsmatkasse" för 10:-. 

Mina gamla börjar bli RIKTIGT slitna. (Varför kallar du dom för evighetsmatkassar, då? Vet inte. Lite dum, kanske.)

Ja, jag tillhör den där (präktiga & tråkiga?) sorten som alltid har egna kassar med mig till mataffären. Tröttnade i ett tidigt stadium på plastkasseinfernot i vaskskåpet - såå skönt att slippa!!



Lite Persiljafärger, eller? Glad blir man, i alla fall!?


Av Mynta - 4 september 2008 14:00


...har jag i min "squashspannn" ute på däcket.

Får väl titta på den i brist på den riktiga varan...




Av Mynta - 3 september 2008 20:25


Blev så sugen på att göra något jag inte gjort på lääänge:



...att grodda!

Mungbönor är favoriten att grodda - de blir så krispiga och stora!

Man behöver:


Torkade mungbönor (jag tog 1 dl)

Tom 1-liters glasburk

Silduksväv, tyll, myggnät...

Gummisnodd


Först blötlägger man bönorna i 8 timmar eller mer:



Sedan silar man bort blötläggningsvattnet, sköljer bönorna och häller över dem i en tom glasburk. Sätt på silduken med hjälp av gummisnodden.

Ställ burken upp&ned, lite lutande sådär (utmärkt i diskstället!):



Lägg gärna över en duk - de groddar allra bäst i mörker!

Skölj bönorna med ljummet vatten två gånger om dagen.

Om några dagar har man fått skitgoda groddar att ha i salladen, i wokblandningen eller bara som "ensam grönsak" till lunchen eller på mackan...rekommenderas!!


När jag ändå var i farten, passade jag på att även blötlägga några andra favoriter:



...kidneybönor!


Behöver också blötläggas (minst 10 timmar). Sköljas, och sedan kokas tillsammans med lite salt och mycket vatten i ca en timme. Perfekt som matigt tilltugg till middagen, gärna med en god vinägrett. Urgoda att mixa till puré och blanda med krossad vitlök, olivolja, örtsalt & lite citronsaft. Ett gott pålägg på mackan!! Jag kokar ett helt paket torkade bönor på en gång - då kan man använda det till lite allt möjligt (går utmärkt att frysa!).



trumvirvel...



Så; nu har präktiga husmodern talat.

Goodbaj.


Av Mynta - 1 september 2008 09:04


En kväll i somras var jag på väg hem från mitt arbete. Det hade varit en stressig dag, och jag såg fram emot att få komma hem och ta det lugnt...

I bilens baklucka doftade fyra nybakta pizzor som jag hade inhandlat, eftersom orken inte räckte till att ställa mig vid spisen för att kocka när jag kom hem (nejmen; usch & fy!!).


Cirka tre kilometer hemifrån börjar bilen plötsligt att uppföra sig konstigt; den började "hacka", och "ströp" liksom sig själv. Jag lade den i friläge och rullade in till kanten. Försökte starta den, men den lät helt förskräckligt och vägrade. Ringde maken med mobilen - han kom och hämtade mig och pizzorna. Nästa dag bogserade vi hem bilen, och maken kunde konstatera att motorn hade skurit. Goodbye till den bilen, alltså.


Panik. Vad göra? Vi MÅSTE ha två fungerande bilar!!

Satte oss vid datorn och kollade alla möjliga bilannonser. Fann några intressanta objekt, och maken gav sig iväg för att se om någon kunde vara något att satsa på. Jodå; han kom hem med en Ford Mondeo kombi för 12 000 kr. Vit. Med svarta rutor och Tribaldekaler i silver utanpå de svarta rutorna. Blåsilvrig rattmuff med Tribaldekor, handbroms med Tribals (!), bilbältesdekor (tribals)...trodde jag skulle avlida!!


Jag for ut och började pilla loss all tribaldekor jag kunde hitta, rattmuffen flög av i en handvändning, handbromsen strippades, samt bilbältena. Pust.


Nu kände jag att jag måste göra denna bil till "min egen". Hur göra då?

Min förra såg ut såhär:



...man måste ju gynna den lokala majblommeföreningen (och barnen!!), eller hur?


Funderade ett tag, och gav mig iväg för att fixa...



...självhäftande vinyl på rulle. Ultramarin, förstås!!

Nu sitter jag och klipper ut olika dekorer varje dag. Dagsformen avgör vad det ska bli. Än så länge ser det ut såhär:



...detta är bara början. Det ska bli MYCKET mer!! Längs hela sidan, fram över huven (ner över kofångaren), och bak på bakluckan...


-Inga problem att hitta den bland alla bilar på den stora köpcentrumsparkeringen, längre!


(Noterade ni förresten, på bilden med vinylrullen, att till höger om rullen låg min pimpade ljusslinga?? Hade den tänd ca tre gånger kanske, sedan sade det "poff", och den gick åt skogen...försökte byta alla lampor i slingan, men se - det gick inte. Suck. Har således fått köpa en NY slinga, som jag snällt får pimpa om. Får se om & när...)

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik

Hälsa på hos mitt "OFOG":

Runtomkring

           

Hemmahuset

 

       

Trädgården

 

  

 Hönshuset

 

      

En del av flocken 

 

  

 Vardagsvåndor...

 

 

  

 

Gräddbullen  

 

  

Middagsfixande

 

  

Pysslande

 

  

Bakande

 

 

 

Lyssnande


Ovido - Quiz & Flashcards