LIVET ENLIGT MYNTA

Direktlänk till inlägg 17 maj 2009

Sur på surdeg

Av Mynta - 17 maj 2009 18:20


Surdegsbaket blev inte som jag tänkt mej...

Gick ju efter receptet på rågmjölspåsen, fast jag skippade ju de 25 grammen jäst, samt de stötta kumminfröna...


Allra först delade jag upp surdegen i tio lika delar:Här syns bara nio - den tionde har jag lagt i en degbunke att baka med.

Dessa nio fick lock på sig och åkte in i frysen...

Sedan rörde jag i ljummet vatten, rågmjöl, vetemjöl special, salt och sirap.

Arbetade ihop degen rejält:Klickade ut degen i fyra brödformar klädda med bakplåtspapper, stack en termometer i ett av bröden och skjuts in i ugnen!!200 grader i ca 45 minuter enligt receptet. Efter 45 minuter hade temperaturen också hunnit stiga till 96 grader - så det verkade ju stämma ganska bra!!


Tog ut bröden ur ugnen, lät dem vila ett tag. Stjälpte sedan upp dem och skar en första skiva.Brödet var väldigt "tungt" och kändes inte riktigt färdigt. Döbakt, rent utav! Funkade ju inte och sätta in dem i ugnen såhär igen, efter att de svalnat...suck!


Blev trött och tappade baklusten.

Som om detta inte skulle vara nog; kolla vad som fanns kvar att göra:

(klockan var väl då ca 00.30...)...och detta var ändå inte allt...

(blev lite irriterad över den klämkäcka disktrasan då)


Dagen efter slängde jag fyra surdegsbröd i komposten.

Men jag ger mig inte.

Idag (söndag) ska jag banne mig prova igen! Ska bara googla lite surdegsrecept och lusläsa gamla kokböcker först!


Återkommer...


 
ANNONS
 
Ingen bild

Mari

17 maj 2009 18:49

Pain de Martin är en superbra sida om man gillar att baka surdegsbröd :D

 
Ingen bild

Mynta

17 maj 2009 18:52

Mari: Blev tipsad i en av kommentarerna (av Losarinas mor) om just densamma. Nu MÅSTE jag ju kolla ordentligt! Tack för tipset!!

 
Ingen bild

Persil,ja

17 maj 2009 19:57

Jag lyckas sällan få det fluffigt, men färdigt blir det. En gång av alla gånger har det blivit sååååå fantastiskt gott och syrligt att det är det som driver mig att fortsätta misslyckas. Den gången bubblade det verkligen i jäsningen. De andra gångerna har det jäst, dvs höjt sig, men sen sjunkit ihop i ugnen. Synd, att du misslyckades men ge dig inte. Fast det tror jag ju inte att du gör heller. Men DU, du har aldrig funderat på att bara gå och lägga dig utan att diska...nej, jag tänkte väl det. Jag VET (allt för väl) att det står kvar på morgonen och då är det om möjligt ännu värre att titta på eländet. Men det är så jag gör. Om jag blir trött då lämnar all (eventuell) karaktär mig. Jag hade definitivt skurit trasan i småbitar och kokt den på spisen. Med chili och peppar och massor av salt. Eller nåt.

 
Ingen bild

Mynta

17 maj 2009 21:57

Jag har gett mig DEN på att jag ska lyckas med att baka ett fluffigt (någorlunda)surdegsbröd!! Försök nr 2 är redan igång...

Jag diskar alltid klart på kvällen (natten?) innan jag går och lägger mig. Snacka om "felstart" på morgondagen, annars!! All min inspiration kan försvinna på ett kick bara genom att komma upp på morgonen till en disk som står ivägen och väntar på att bli omhändertagen...
Nej, rentorkade diskbänkar och en tom vask på kvällen ger bästa starten på nästa dag...
(så klämkäck & präktig man kan låta, då!!) =)

 
Ingen bild

Persil,ja

18 maj 2009 21:40

Huuu-scaaary!!!

 
Ingen bild

Mynta

19 maj 2009 08:12

Persilja: Ja - usch så hemskt det där lät!
Men det är ju därför jag sätter upp skyltar på kylskåpsdörren om att jag måste "lugna ner mig" med sånt trams! Måste vara en sorts sjukdom, liksom. Kom faktiskt ner i köket imorse och fann odiskad disk i vasken...ett steg i rätt riktning!! Kändes faktiskt helt OK (tryckte ju bara in det in diskmaskinen!).
Jag jobbar på det, m a o... =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mynta - 15 november 2013 22:22


  ...för jag finns ju på Instagram under mitt alias; systerylle.   Just nu finns det inte längre tid för att blogga, utan mitt uttrycksbehov i form av (många)bilder och några få ord, får utlopp just där, på Instagram, istället.   Älskar ...

Av Mynta - 6 september 2013 23:11

    Vi är många som njuter av det härliga sensommarvädret, nu! Här syns den skickligaste soldyrkaren hemma hos oss...       Det fina vädret till trots, har jag börjat förbereda inför hösten; en del av uteväxterna i kruka har fått ko...

Av Mynta - 2 september 2013 00:30

    Ja...det är jag, det. Gillar ju bubblor. Bubblor som man kan omslutas av; där man bara kan vara sig själv. Fixade en rent fysisk bubbla häromdagen, när jag återfann hammockregnskyddet i vårt garagekaos.       Inuti denna bubbl...

Av Mynta - 28 augusti 2013 10:13

    Vill bara säga att jag lever, och att bloggen INTE upphört att existera. (Fast man skulle kunna tro det...)   Sommaren har varit god, och jag har levt i allra högsta välmåga. Haft 3 veckors skön semester, pulat i trädgården, tagit ha...

Av Mynta - 22 maj 2013 17:24

Går hemma och hostar och tycker lite synd om mig själv. Får idéer mitt i långtråkigheten.   Laborerar med typsnitt, färger och mönster... Funderar nämligen på att brodera  armband för att  lägga ut i shoppen på Signerat.se. ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LIVET ENLIGT MYNTA med Blogkeen
Följ LIVET ENLIGT MYNTA med Bloglovin'

Hälsa på hos mitt "OFOG":

Runtomkring

           

Hemmahuset

 

       

Trädgården

 

  

 Hönshuset

 

      

En del av flocken 

 

  

 Vardagsvåndor...

 

 

  

 

Gräddbullen  

 

  

Middagsfixande

 

  

Pysslande

 

  

Bakande

 

 

 

Lyssnande


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se