Direktlänk till inlägg 17 maj 2009
Surdegsbaket blev inte som jag tänkt mej...
Gick ju efter receptet på rågmjölspåsen, fast jag skippade ju de 25 grammen jäst, samt de stötta kumminfröna...
Allra först delade jag upp surdegen i tio lika delar:
Här syns bara nio - den tionde har jag lagt i en degbunke att baka med.
Dessa nio fick lock på sig och åkte in i frysen...
Sedan rörde jag i ljummet vatten, rågmjöl, vetemjöl special, salt och sirap.
Arbetade ihop degen rejält:
Klickade ut degen i fyra brödformar klädda med bakplåtspapper, stack en termometer i ett av bröden och skjuts in i ugnen!!
200 grader i ca 45 minuter enligt receptet. Efter 45 minuter hade temperaturen också hunnit stiga till 96 grader - så det verkade ju stämma ganska bra!!
Tog ut bröden ur ugnen, lät dem vila ett tag. Stjälpte sedan upp dem och skar en första skiva.
Brödet var väldigt "tungt" och kändes inte riktigt färdigt. Döbakt, rent utav! Funkade ju inte och sätta in dem i ugnen såhär igen, efter att de svalnat...suck!
Blev trött och tappade baklusten.
Som om detta inte skulle vara nog; kolla vad som fanns kvar att göra:
(klockan var väl då ca 00.30...)
...och detta var ändå inte allt...
(blev lite irriterad över den klämkäcka disktrasan då)
Dagen efter slängde jag fyra surdegsbröd i komposten.
Men jag ger mig inte.
Idag (söndag) ska jag banne mig prova igen! Ska bara googla lite surdegsrecept och lusläsa gamla kokböcker först!
Återkommer...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
|||
|
Hemmahuset
Trädgården
Hönshuset
En del av flocken
Vardagsvåndor...
Gräddbullen
Middagsfixande
Pysslande
Bakande
Lyssnande